Eläkeläisten arkea Puolustan köyhän eläkeläisen asiaa

Työttömyys

Sanotaan, että työttömyys ei ole oma vika, mutta valitettavasti se on ainakin joskus. Ahkera ja innokas työnhakija löytää kyllä työtä, kun ei ole nirso. Pienempipalkkainenkin työ voittaa sohvalla makaamisen. Työttömän kannattaa alkaa yrittäjäksi. Näinä aikoina on yrittäjiä, jotka etsivät jatkajaa. Velka on nyt niin halpaa, että sen kanssa tulee toimeen. Valmiita firmoja on kaupan.

Työttömyyskorvaus pitäisi tehdä vastikkeelliseksi. Tekemätöntä työtä kyllä löytyy, se on vain järjestelykysymys. Työ kasvattaa ryhtiä ja intoa. Tämä vaatii valtiovallan toimenpiteitä. Taidetaan tarvita peräti lakimuutos. Osa korvauksesta voisi perustua tehtyyn työhön. Työ edistää henkilön vireyttä.

Sohvalla makaaminen tuo tulevaisuudessa katalan yllätyksen. Eläketurvamaksua maksetaan maksettujen palkkojen suhteessa. Jos tekee kohtuullisesti maksettua palkkatyötä tai on yrittäjänä, kertyy eläkettä. Tässä pätee sananlasku Minkä taakse jätät, sen edestäs löydät. Kunnollisen eläkkeen saa vain tekemällä työtä.

Blogini löydät osoitteesta jaskakojo.wordpress.com ja kotisivuni osoitteesta jaakkokojo.com.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Pekka Heliste

Yrittäminekin edellyttää markkinoita eli asiakkaita , joilla on ostovoimaa

Kun yrityksen perustaa kylläisille markkinoille niin tulot jaetaan useamman yrittäjän kesken ja niinpä kaikkien alan yrittäjien elintaso laskee tai osa menee konkurssiin.

Esim jos henkilö alkaa putkiyrittäjäksi niin ei putkitöiden määrä kasva vaan uusi yrittäjä syö muiden yrittäjien voittoa/tuloa ja seurauksena on konkursseja tai köyhtyminen

Ja jos haluta työttömät töihin niin pitää luoda organisaatioita ja tehdä investointeja, jotta työtä syntyisi

Suomessa yksi työpaikka vaatii n 100000 euron investoinnin eli työttömien työllistämiseski pitäsi olla rahaa investointeihin n 50 miljardia

Ja se kaikki oliis ylituontantoa ja jotta tuotteet menisivät kaupaksi niin tarvitaan valtion tukea miljardeja

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kun yrityksen perustaa kylläisille markkinoille"

Markkinat eivät ole kylläiset, kuluttajat ovat PA.

Pekka Heliste

"Markkinat eivät ole kylläiset, kuluttajat ovat PA."

Sama asia

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Tarjotaampa muutama kova vasta-argumentti.

Yrittäjänä oleminen ei tuota automaattisesti mitään hyvää eläkettä. Todellisuudessa monella alkavalla/toimivalla yrittäjällä on minimi-yel tai todella alhainen yel ja heidän eläkertymänsä on todella mitätön. Tämän lisäksi muutenkin sosiaaliturva-/-etuudet todella huonot. Jos yrittäjä ei saa esimerkiksi sairaspäivärahavakuutusta aiempien sairauksien takia niin on hän sairastuessaan ja pienellä yel:llä yhteiskunnan alimmassa tuloluokassa.

Jos ihminen ei pysty löytämään itselleen palkkatyötä tai pärjäämään palkkatyössä niin kannattaa unohtaa vallan yrittäminen. Yrittäminen on työtä, markkinointia ja laskutusta. Jos et pysty löytämään työpaikkaa itsellesi niin on todella vaikeaa niillä taidoilla löytää maksavia asiakkaita.

"Sohvaamalla makaaminen" ei tuo katalaa yllätystä, se tuo tiedossa olevan heikon eläketason/tulotason. Yrittäjänä olless sairastuessa tai yritystoiminnan tuottaessa tappiota katala yllätys voi olla todella kova. Loppuikäinen velkavankeus minimisosiaaliturvalla.

Vaikka velka on "halpaa" niin se ei ole ilmaista ja lahjatavaraa. Se on maksettava takaisin. Lisäksi itse velan saaminen vaatii vakuuksia ja takauksia. Jos luottotiedot ovat jo menneet niin yritystoimintaan otetun lainan saa käytönnössä unohtaa.

Yrittäjyyden markkinoiminen työttömille jonain ihanuutena ja tapana työllistyä on vastuutonta toimintaa. Yrittäminen vaatii enemmän kuin palkkatyö ja henkilö joka ei pärjää/löydä palkkatöitä ei todennäköisesti tule pärjäämään yrittäjänä. Ei vaan sosiaaliset taidot ja muut taidot ja työmoraali riitä.

Pekka Heliste

Yrittämistä ei haluta kauheasti säännellä ja niinpä yrittäjällä on vapaus valita sosiaaliturvansa taso

Useimmat valitsevat sen minimin, ja itkevät kun riski toteutuu

Mutta kuten sanottu, huono sosiaaliturva on yrittäjän oma vapaaehtoinen valinta

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Huono sosiaaliturva ei ole välttämättä yrittäjän oma valinta. Ison eläkkeen saaminen ja yel:n kautta ison sairaspäivärahan saaminen tai tapaturmavakuutuksen saaminen isoksi yel-vaatimuksen johdosta vaatii suuret yel-maksut. Kaikki pienyrittäjyystoiminta ei ole niin kannattavaa että edes pystyy maksamaan riittävän suuret yel-maksut.

Aikaisempi sairaushistoria rajoittaa todella tehokkaasta kunnollisen sairasvakuutus tai työkyvyttömyysvakuutusten saamista. Jos ei saa sopivaa vakuutusturvaa niin sitä ei vaan saa.

Yrittäjän huono sosiaaliturva on hyvin useasti valinta pakon edessä.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #8

Sosiaalietuudet ovat tulosisdonnaisia niin yrittäjällä kuin palkansaajalla.

Jos on pieni palkka niin sosiaalietuudetkin ovat pieniä, aivan samoin jos yrittäjän tulo on pieni niin sosiaalietuudetkin ovat pieniä

Ei yrittäjän sosiaaliturva poikkea olennaisesti palkansaajan sosiaaliturvasta

Jos yrittäjällä jää tulot pieneksi niin yrittämisen voi lopettaa

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #9

Yrittäjän sosiaalietuudet eivät ole tulosidonnaisia vaan yel-sidonnaisia. Noin 10-vuotta sitten yrittäjä pystyi valitsemaan sairaspäivärahansa (samoin sairasvakuutusmaksun) joko yel:n mukaan tai ansiotulojen mukaan. Nykyään vain yel:llä on merkitystä. Pari vuotta sitten yrittäjän tapaturmavakuutuksen pystyi ottamaan haluamalleen summalle. Nykyään maksimisumma on sidottu yel:iin. Yrittäjän sosiaaliturva / sosiaalietuudet ja vaikutusmahdollisuudet niihin ovat heikentyneet 15 vuoden takaisesti erittäin merkittävästi.

Väitän edelleen että yrittäjän sosiaaliturva poikkeaa olennaisesti palkansaajan sosiaaliturvasta. Esimerkiksi min yel-pitävien yrittäjien ensimmäiset kelan korvaavat sairaspäivärahojen arvo on muistaakseni ensimmäiset 60 päivää alle normaalin minimipäivärahan. Tässäkin on jo oleellinen heikennys ja muutos.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #10

Ei kela korvaa palkansaajallekaan ensimmäisiä sairaspäiviä vaan yritys maksaa sen

Yritys voi maksaa sen yrittäjällekin, se pitää vain huomioida tuotteidne hinnoittelussa, jotta yrityksellä on varaa maksaa noista päivistä

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #10

"Millainen on sopiva YEL-työtulo?

​​​​​​​​​​​​YEL-työtulon mukaan lasketaan eläke- ja sosiaaliturvasi sekä YEL-maksusi. Se kannattaa alusta alkaen justeerata riittävälle tasolle.

Saat työeläkettä itse määrittämäsi YEL-työtulon mukaan. Ja jos sairastut tai saat perheenlisäystä, YEL-työtuloa käytetään päivärahojen laskennan perusteena.

Vastuu työtulon riittävästä tasosta on yrittäjällä itsellään. Työtuloa voi muuttaa, mutta ei voi takautuvasti."

http://www.etera.fi/yrittaja/yel/yel-tyotulo

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ootko Kojo ajatellut että kaikista ihmisistä ei ole yrittäjiksi, vaikka haluaisivat?

Pekka Heliste

Luopuva yrittäjä jatkaa toimintaa liian pitkään ja toiminta hiipuu arvottomaksi.

Kun hintapyyntö on taivaissa niin jatkajaa ei löydy

Toimituksen poiminnat