Eläkeläisten arkea Puolustan köyhän eläkeläisen asiaa

Estetään miljardivahingot

Lehtien uutisten mukaan satoja kouluja ja päiväkoteja on korjauksen tai purku-uhan alla. Nämä voitaisiin välttää helpolla, kun päättäjien päät saataisiin käännettyä. Pitäisi etsiä syitä eikä seurauksia. Sisäilmaongelmat johtuvat virheellisestä ilmastoinnista. Rakenteissa ei ole mitään vikaa. Kouluja ja päiväkoteja puretaan ihan turhaan, koska on havaittu sisäilmaongelmia. Ongelmat olisivat vältettävissä muuttamalla ilmastointi alipaineisesta ylipaineiseksi. Onko kukaan kuullut purettavasta sairaalasta?

Sairaaloissa onkin täysi ilmastointi, jossa ilmaa puhalletaan sekä sisään että ulos. Ilmastointi pidetään ylipaineisena, jolloin homeet ja bakteerit eivät pääse rakennukseen. Ylipaineisessa ilmastoinnissa seinät pysyvät kuivina, toisin kuin alipaineisessa ilmastoinnissa. Imettäessä ilmaa rakennuksesta seinät kostuvat, ja rakenteisiin syntyy kastepiste. Vesi keräytyy eristeisiin ja saa aikaan homeen ja bakteerien kasvun. Mikään rakenne ei ole niin tiivis, etteivätkö home ja bakteerit pääsisi sisään.

Nyt on tuhansia kouluja ja päiväkoteja purku-uhan alaisina. Se tietää miljardikustannuksia. Ja aivan turhaan. Jos ilmastointi hoidettaisiin oikein, ei terveitä taloja tarvitsisi purkaa eikä korjata. Nyt rakennetaan samanlaisia taloja tilalle, ja tehdään ihan samat virheet uudelleen. Sama toistuu 10 – 20 vuoden kuluttua. Ja mitään ei ole opittu. Pitäisi etsiä syitä. Tietysti nykyiset muovipinnoitteet ja liimat aiheuttavat ongelmia, mutta nekin vähenisivät ylipaineisella ilmastoinnilla.

Nykyiset rakennusten asiantuntijat on koulutettu vain eilispäivän teknologiaan, eivätkä he ymmärrä ongelmaa. Sisäilmaongelma olisi vältettävissä uusimalla ilmastointi ylipaineiseksi tai kaksitoimiseksi. Kaksitoimisella tarkoitan sitä, että korvausilma puhalletaan sisään lämmitettynä ja poistoilma imetään huoneistoista lämmön talteenoton kautta. Näin ilmastointi voidaan pitää ylipaineisena, ja rakenteet kuivina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Rakennus suunnitellaan yleensä ulkoilmaan nähden
hieman alipaineiseksi, jotta voitaisiin välttyä kos-
teusvaurioilta rakenteissa sekä mikrobien aiheutta-
milta terveyshaitoilta. Alipaine ei kuitenkaan saa
yleensä olla suurempi kuin 30 Pa.
Ulkoilmaan nähden ylipaineisiksi voidaan kuitenkin
suunnitella erikoistiloja, kuten puhdashuonetiloja, ja
sellaisia tiloja, joissa toiminnasta johtuen ulko-ovia
tai muita aukkoja pidetään usein auki.

Ote D2:sta... Sairaalat on ihan normaalisti alipaineisia niinkuin muutkin rakennukset.

Toi sun ylipaine ajatus on huono. Aivan katollaan.

Käyttäjän jokojo kuva
Jaakko Kojo

No nythän käy nykyisten ohjeiden mukaan niin, että imetään kosteutta rakennukseen, ja home ja mikrobit pääsevät oikein kasvamaan. Määräykset ovat päin p:tä. Ylipaineinen talon pitää olla.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Höpö höpö.
Jos rakennus on ylipaineinen, paljon kosteutta sisältävä lämmin sisäilma pyrkii työntymään eristekerrokseen ja kohdatessaan siellä kylmemmän ilman se kondensoituu eristeisiin.

Ei alipaineinen ratkaisu mitään kosteutta minnekään vedä.

Olet väärässä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vanhoissa rossilattialla olevissa hirsitaloissa ei esiinny hometta, tosin seinät vähän falskaavatkin onneksi.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Oletoikeassa siinä, että ilmanvaihdon tulee olla riittävää.

Entisinä aikoina sitä vainen käytiin sodan jälkeen rakennettua kivikoulua luokissa jotka olivat reilusti ylibuukattuja, märissä vaatteissa, lehmänpaskalta haisevina. Ei ollut homevaivoja oppilailla tai opettajilla. Joku on muuttunut, sillä nyt tuo mainitsemani koulu on homevaivojen vuoksi purettu. En tiedä mikä on muuttunut, tehtiinkö 70-luvun öljykriisin myötä vääriä päätöksiä valituntituuletusten ja ilmanvaihdon osalta vai oko elämä muttunut liian hygieniseksi.

Toimituksen poiminnat