Eläkeläisten arkea Puolustan köyhän eläkeläisen asiaa

Homekoulun kohtalo

Paikkakunnallani pienessä kaupungissa Etelä-Suomessa on koulussa sisäilmaongelma. Tämä ei ole ainoa koulu tai yleensä rakennus, jossa on todettu sisäilmaongelmia. Niitä on paljon. Tämä sattuu olemaan vain asuinalueeni alakoulu. Rakennus ei ole kuin muutama kymmenen vuotta vanha, ja kymmenen vuotta sitten siihen tehtiin remontti.

Nyt se rakennus on purku-uhan alla. Eikä se ole ainoa rakennus, joka kokenee saman kohtalon. Niitä on paljon Suomessa. Päättäjillä ei vain ole halua tai kykyä paneutua ongelmiin ja asiantuntijat ovat hampaattomia. Purkuun, purkuun ja yhtä huonoa tilalle, päättävät päättäjät. Eihän se koske heidän lompakkoonsa, kun kyse on kaupungin rahoista.

Veronmaksajat maksavat viulut. Rahalle olisi tärkeämpääkin kuin turha rakentaminen. Mitä sitten pitäisi tehdä? No pohtia ongelmaa, mistä huono sisäilma johtuu! Jostakin se tulee, ei se synny itsestään. Mitä rakennuksessa tapahtuu? Sieltä imetään ilmaa huippuimureilla ja korvausilma tulee tietysti ikkunoista ja seinistä sekä lattiasta.

Jostakin niistä se huono ilma tulee. Ikkunoiden raoista ei voi tulla huonoa ilmaa. Jäljelle jäävät siis seinät ja lattia. Seinissä on eristeenä vuorivilla, joka ei ime kosteutta. Kosteus siis tiivistyy seinien sisällä kastepisteessä. Siellä on läsnä homeitiöitä ja mikrobeja. Ne alkavat kasvamaan ja muodostavat myrkkyjä ja huonon sisäilman.

Lattia on yleensä maanvarainen ja kosteus pääsee sieltäkin sisään. Alipaineilmastointi on syypää huonoon huoneilmaan. Jos ilmastointi olisi ylipaineinen, kosteus poistuisi rakenteista ulos ja alas. Ilma voitaisiin suodattaa ja pumpata katolta sisään rakennukseen. Silloin säästettäisiin samalla energiaa, kun lämmintä ilmaa ei menisi katolle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Iiskonmaki

Muovien käyttö rakentamisessa pitää kieltää. Ei talot ennen homehtuneet.

Toimituksen poiminnat