Eläkeläisten arkea Puolustan köyhän eläkeläisen asiaa

Homekouluista ja ilmastoinnista

Homekouluista ja ilmastoinnista

Ovatko mittausmenetelmät parantuneet, vai mikä on, mutta nykyään joka toinen rakennus tai koulu on homeen vallassa. Ihmiset oireilevat ja melko hyväkuntoisia rakennuksia joudutaan purkaman. Syntyy paljon pilalle mennyttä jätettä ja kalliit investoinnit uuteen. Asia olisi vältettävissä paljon pienemmällä teolla ja muutoksella rakennuksiin.

Nykyään ilmastointi on poikkeuksetta alipaineilmastointi, jossa huippuimuri imee ilmaa huoneista ja korvausilma tulee ulkoa rakenteiden läpi, koska ikkunat on tukittu mahdollisimman tiiviiksi. Ulkoilma on ainakin kesällä kosteaa, ja ilmassa on aina homeitiöitä. Soppa on valmis. Tullessaan rakenteiden läpi ilma kostuttaa seinät, ja homeitiöt lähtevät kasvamaan. Asia on valmis. Syntyi hometalo.

Jos ilmastointi olisi ylipaineinen, siis katolta ilma sisään lämmitettynä, ilma poistuisi huoneista rakenteiden läpi ulos, eikä hometta synny. Seinät ovat kuivat ja sisäilma on hyvää. Sitä paitsi ilmanvaihdon teholuku on kouluissa kaksinkertainen tavalliseen taloon verrattuna. Tämäkin vaikuttaa asiaan. Ilmanvaihtoa voisi pienentää ja asuinrakennuksissa saisi olla huuvallinen liesituuletin, jossa ei edes tarvittaisi puhallinta.

Miten tämä sitten liittyy päivänpolitiikkaan, jota lupasin? Kunnallispoliitikot hikoilevat nykyään, mistä saada tilat ja rahat tilojen rakentamiseen koululaisille. Yksinkertainen ratkaisu olisi ilmastoinnin muutos ylipaineiseksi. Vanhoissa taloissa ei ole moisia ongelmia, koska talot on tehty huolella ja annettu kuivaa ennen pinnoitteiden asentamista. Ilmastointikin on vapaa painovoimainen ilmastointi.

Tämä juttu on julkaistu aikaisemmin Wordpress.com:ssa. Se löytyy osoitteesta jaskakojo.wordpress.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

On hyvä pohtia asiaa monelta kannalta.
Muistelen, että ei ole olemassa normeja kuinka paljon homeitiöitä, ja minkälaisia, saa ilmassa olla.
Homeitiöitä on aina kaikkialla.
Vaikuttaako rakennusbussiness homeiden löytymiseen. Tällaistakin kannattaa silmäillä:

http://yle.fi/uutiset/yle_uutiset_selvitti_home_ei...

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

"Jos ilmastointi olisi ylipaineinen, siis katolta ilma sisään lämmitettynä, ilma poistuisi huoneista rakenteiden läpi ulos, eikä hometta synny."

Ilmastointi on syystä alipaineinen, vaikkakin osittain olet oikeassa jos korvausilmalle ei ole kanavaa ja sisäilma on ulkoilmaa kylmempää ja kosteampaa kuten kesällä voi käydä.

Jos talven kostea sisäilma pusketaan lasivillojen läpi paineella, kosteusvaurio on takuutuote. Jos ei käytetä hengittäviä materiaaleja, pullorakentaminen ja alipaineistus on ainut vaihtoehto.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Itse kun olin vielä yläasteella viisi vuotta sitten, kritisoin paljon niin luokassa kuin oppilaskunnanhallituksessa että luokissa joissa paloturvallisuusmääräys salli enintään 25 henkeä ja ilmastointi oli säädetty vain 21 hengelle saattoi hyvinkin opiskella kaksituntia putkeen 30-35 oppilasta. Mutta sellaista oli meno silloin. Muutempa veikkauksesi menee mielestäni oikeaan varsinkin niissä kouluissa joissa on suoritettu ilmastointiremontti, joten hyviä pointteja.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Lisäksi en ymmärrä vieläkään sitä millä järjellä ja logiikalaa Jyväskylän koulujen ilmastointia pitää säädellä viikon viiveellä Helsingistä käsin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Itse muistan keskikouluajoita, että luokassa oli jopa 40 oppilasta ja ainoana ilmastointina toimi välitunnilla avoimina pidettävät ikkunat, joista muun siistimisen ohessa pitivät huolen järjestäjät. Tuntien loppupuolella luokkatilassa oli aistittavissa "yhteishengen aromi ".

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kiva että teillä sai piyää ikkunoita auki, meilläkun oli ongelma että jos ikkunan avas niin tuli soitto Helsingiste ja käskettiin laittaa ikkunat kii ettei ilmastointi sekoa. No siitäseuras sen että kaksoistunnin loput puolituntia monia huimas ja kokivat väsymystä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vanhoissa rossilattialla ja uunilämmityksellä varustetuissa rakennuksissa ei esiinny vieläkään hometta, jos ei ole menty muovilla pilaamaan.
Toivottavasti Pudasjärven hirsikoulu toimii opettavana esimerkkinä.

Käyttäjän jokojo kuva
Jaakko Kojo

Niinpä niin, ei vanhoissa rintamamiestaloissakaan ollut honehaittoja, koska siellä lämpö puski ilman ulos puruseinien läpi. Ei tullut hometta sisään. Tämän kun saisi koneellisen ilmastoinnin rakentajien ymrätämään, kääntäisivät huippuimurien puhalluksen sisään päin, kaikki ongelmat olisivat pois.

Toimituksen poiminnat