Eläkeläisten arkea Puolustan köyhän eläkeläisen asiaa

Vaalikuume ja keskittäminen

On odotettu räväkkää vaaliavausta, mutta Soini pidättelee vedoten vihapuheisiin ja Sipilän perheessä sattui ikävä kuolemaan johtanut tapaus. Kokoomuskin pidättelee, vaikka nyt on etsikkoaika. Vaalien avauksesta tulee lyhyt ja kuuma, kun kaikki neljä puoluetta havittelevat pääministerin pallia. Vain yhdelle se suodaan, ja gallupjohdossa on Keskusta. Onko se tavoittamattomassa johdossa, aika näyttää.

Kansa saa vuoronsa huhtikuussa. Nyt on lupausten aika. Kun vain lupaukset eivät olisi katteettomia. Nyt ei voida puhua talouskasvusta. Pikemminkin kyse on pienimmän pahan markkinoinnista. Kansa ei ole koskaan tyytyväinen leikkauksiin, jos ne koskevat itseä. Nyt vain on sellainen tilanne, että on pakko ottaa kaikilta. Koulutuksesta leikkaaminen ei ole viisasta, mutta se näyttää olevan hallituksen tahto.

Hillitön keskittäminen on saanut aikaan Kehä kolmosen sisäpuolella kustannusten nousun. Nyt matalapalkkaisilla ei ole mahdollisuutta edes asua kunnolla ilman tukia. Opiskelijat ovat nerokkainta porukkaa selviämään vähällä. Jo yli kolmannes asuu kimppakämpissä. Toimeentulo pakottaa valitsemaan epäterveemmän ruokavalion, ellei ole töissä. Niinpä moni opiskelija tekeekin sivutöitä saadakseen edes jotain leivän päälle.

Maaseutu autioituu ja kunnissa on paljon tyhjiä asuntoja. Ikärakenne on vinoutunut, ja on kuntia, joissa valtaosa väestöstä on eläkeläisiä. Uudehkojenkin talojen arvo putoaa nollaan, kun ei ole työtä eikä asukkaita. Kukaan ei halua ostaa, eikä syrjässä oleviin taloihin saa lainoitusta. Pakolaisetkin ovat tottuneet asumaan taajamissa. Tämä kehitys sai alkunsa 60-luvulla, kun demarit ajoivat keskittämistä.

Keskusta on aina ajanut hajasijoittamista, sillä se tukee heidän kunnallispolitiikkaansa. Maakuntiin ja maalle sijoittaminen ei vain ole in. Kaupungeissa ei ole muotia olla keskustalainen, ja se vaikuttaa politiikkaan. Ennen vanhaan oli harkintaverotus, ja silloin keskustalaiset maanviljelijät rokottivat palkansaajaa. Moni työssä käynyt maksoi harkinnalla, tai oikeammin harkinnatta asetettuja tuhansien markkojen jälkiveroja. Siitä syntyi syvä juopa maalaisliittolaisten ja työtä tekevän väestön välille.

Seuraa näitä blogeja osoitteessa jaskakojo.wordpress.com.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat